piątek, 16 października 2015

Światowy Dzien Chleba.

16 października obchodzimy piękne święto chleba naszego powszedniego.
Od kilku lat piekę chleb w domu, na własnym zakwasie, wyhodowanym z mąki i wody.
Tak naprawdę do chleba nie potrzeba niczego więcej, może jeszcze soli by był naprawdę dobry.
Nie trzeba polepszaczy smaku, sztucznych spulchniaczy, chemicznych dodatków i konserwantów.
Żytni chleb, który jest moim chlebem powszednim, jest świeży i smaczny przez kilka dni, nawet do tygodnia. Nie pleśnieje nigdy, najwyżej wysycha. Smakuje każdego dnia tak samo, jest długo wilgotny i sprężysty.
Czasem eksperymentuję z dodatkiem innej mąki czy dodatków, jednak żytni chleb z ziarnami zawsze będzie moim ulubionym.

Z okazji dzisiejszego wyjątkowego święta upiekłam żytni bochenek z mieloną czarnuszką, ostropestem i amarantusem.
Wszystkim domowym Piekarzom życzę pysznych i rumianych chlebów!




World Bread Day 2015 (October 16)

1 komentarz: