Wolę posmarować chleb czymś smakowitym niż położyć na nim plaster szynki czy kiełbasy.
Dzisiaj pomysł na smarowidełko z kaczki, trzeba poświęcić mu trochę czasu ale efekt jest wyborny.
Do dzieła!
Potrzebujemy :
całą kaczkę
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ząbków czosnku
sól i pieprz
300 ml wina białego wytrawnego
Oczyszczoną kaczkę porcjujemy na mniejsze części, odcięty mostek i skrzydła odkładamy na rosół. Dokładnie oddzielamy cały tłuszcz i pokrojony w kostkę wytapiamy w garnku z grubym dnem. Trwa to około godziny.
Wyjmujemy skóry i wkładamy wszystkie części kaczki i resztę składników. Dusimy około 3 godziny na małym ogniu aż mięso będzie mięciutkie. Odstawiamy do przestudzenia, po czym wyjmujemy z tłuszczu kości, gałązki tymianku, czosnek, ziele i liście laurowe. Mięso rozdrabniamy widelcem na włókna i przekładamy do tłuszczu. Wymieszane przekładamy do wyparzonych słoiczków i do lodówki. Na świeżym chlebie smakuje wyśmienicie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz