środa, 17 czerwca 2015

Zielone placki z cukinii.

Sezon na młode, jędrne cukinie się rozpoczął zatem dziś pyszne placuszki.
Do ich przyrządzenia wybrałam świeże, młodziutkie sztuki, których nie trzeba obierać ze skórki.
Placki mogą stanowić samodzielne danie obiadowe, podane z sosem mięsnym lub warzywnym.
Moje były na kolację i dodatkiem był wędzony łosoś i koperek.





Składniki:  
50 dag cukinii startej na tarce
duże jajko lub 2 mniejsze
ząbek czosnku
15 dag mąki
spora cebula
pół łyżeczki soli
gałka muszkatołowa
pieprz
świeże zioła - tymianek, cząber albo inne ulubione
olej do smażenia

                                                      


Cukinię posoliłam i odstawiłam na 15 minut po czym mocno odcisnęłam z soku, który puściła.
To bardzo ważne by placki nie były wodniste. Następnie dodałam przyprawy, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną w kostkę cebulę i na koniec mąkę. Ciasto na placki powinno być gęste by wykładać je na patelnię łyżką.
Usmażyłam na złoto i podałam z plasterkiem łososia i zielonym koperkiem.

 Smacznego!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też lubię te placki, może skorzystasz z przepisu? Poznałyśmy się chyba na finale Almette w Warszawie?
      Pozdrawiam :)

      Usuń