Do ich przyrządzenia wybrałam świeże, młodziutkie sztuki, których nie trzeba obierać ze skórki.
Placki mogą stanowić samodzielne danie obiadowe, podane z sosem mięsnym lub warzywnym.
Moje były na kolację i dodatkiem był wędzony łosoś i koperek.
Składniki:
50 dag cukinii startej na tarce
duże jajko lub 2 mniejsze
ząbek czosnku
15 dag mąki
spora cebula
pół łyżeczki soli
gałka muszkatołowa
pieprz
świeże zioła - tymianek, cząber albo inne ulubione
olej do smażenia
Cukinię posoliłam i odstawiłam na 15 minut po czym mocno odcisnęłam z soku, który puściła.
To bardzo ważne by placki nie były wodniste. Następnie dodałam przyprawy, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną w kostkę cebulę i na koniec mąkę. Ciasto na placki powinno być gęste by wykładać je na patelnię łyżką.
Usmażyłam na złoto i podałam z plasterkiem łososia i zielonym koperkiem.
Smacznego!
coś co bardzo lubię
OdpowiedzUsuńJa też lubię te placki, może skorzystasz z przepisu? Poznałyśmy się chyba na finale Almette w Warszawie?
UsuńPozdrawiam :)