Zwłaszcza teraz, wiosną, są one bardzo popularne.
To prawdziwy hit zdrowego odżywiania.
Dostarczają potrzebnych szczególnie na przednówku składników odżywczych oraz błonnika, są lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu.
Mają tę ogromną zaletę, że możemy sobie sami komponować skład w zależności od gustu i potrzeb.
Preferuję zielone warzywa i dzikie chwasty, które dostarczają dużo chlorofilu i innych cennych składników.
Na dużą szklankę koktajlu potrzeba:
* garść jarmużu i szpinaku
* garść pokrzywy i rzeżuchy
* dojrzały banan
* 3/4 szklanki mleka kokosowego
( domowego, przygotowanego z wiórków kokosowych)
* 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
* łyżeczka nasion babki płesznik
* łyżeczka nasion chia
* sok z połowy limonki
Zieleninę płuczemy dokładnie i osuszamy w suszarce lub papierowym ręcznikiem.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Wypijamy od razu po przygotowaniu.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz