Kremowe risotto z czosnaczkiem.
Jeśli macie ochotę na kulinarną przygodę z dziko rosnącą roślinką to zapraszam :)
Czosnaczek jak sama nazwa mówi jest pospolity, rośnie w liściastych lasach, w ogrodach, zaroślach i przy drogach. Jest byliną z rodziny krzyżowych o ciekawym wyraźnym smaku przypominającym czosnek i chrzan. Ziele czosnaczku jest bogate w olejki eteryczne zawierające siarkę,
glikozydy nasercowe i gorczyczne.
Działa dezynfekująco, rozkurczowo, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo. Obniża cholesterol i wspomaga pracę wątroby.
Czosnaczek można używać w sałatkach, twarożkach, zupach, pesto, plackach i potrawach z mięsem.
Ja wykorzystałam go do przyrządzenia pysznego risotto.
Składniki :
* 1 szklanka ryżu do risotto
* 1 szklanka gorącego bulionu z drobiu
* duża garść czosnaczku i gwiazdnicy
* kilkanaście listków i kwiatków szczawika zajęczego
* kilka gałązek bluszczyka kurdybanka
* oliwa i masło
* sól i pieprz
* wino białe
* duża szalotka
* parmezan
Na patelni rozgrzałam połowę oliwy i masła i poddusiłam opłukane i
posiekane liście czosnaczka i gwiazdnicy. Podlałam odrobinę wodą i
doprawiłam przyprawami.
Ryż do risotto przygotowałam klasycznie - na oliwie zeszkliłam posiekaną szalotkę, wsypałam ryż i wymieszałam tak by każde ziarenko ryżu dokładnie oblepiło się oliwą, potem
porcjami wlewałam gorący bulion i wino. Pod koniec gotowania dodałam uduszoną zieleninę, roztarte
listki kurdybanka, który dodaje ciekawego smaku i aromatu oraz
masło.
Posypałam wiórkami parmezanu.
Risotto podałam udekorowane listkami i kwiatkami szczawika, które mają
kwaśny posmak i wspaniale komponują się z ryżem.
Gotowanie z "dzikimi" i mało znanymi normalnym zjadaczom chleba roślinami to wspaniała przygoda.
Gorąco namawiam do wyprawy w teren a potem eksperymentowania w kuchni.
Efekty są pyszne i zdrowe :)
Polecam http://1000roslin.pl/ duuuużo wiedzy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz